Pedagogenbuurt als onderdeel van Zeist
De Pedagogenbuurt is formeel onderdeel van de wijk Zeist-Noord Van ‘oudsher’ komt een aantal malen per jaar een overlegorgaan bijeen dat ‘Bewonersoverleg Vollenhove’ wordt genoemd.
Hieraan nemen vertegenwoordigers van alle flats, van het winkelcentrum én van de Pedagogenbuurt deel. Ten minste één lid van onze bewonerscommissie gaat erheen. Strikt genomen is Vollenhove geen wijk meer. Belangrijkste coördinatiepunt voor onze buurt is het wijkteam en de wijkcoördinator van Zeist-Noord. Het wijkteam houdt formeel en informeel contact met de diverse ‘buurten’. Wij als bewonerscommissie, maar ook ad hoc groepjes van bewoners of organisaties van minderheden kunnen zich door het wijkteam laten horen. U kunt als bewoner van Zeist ook als individu of samen met anderen rechtstreeks contact opnemen met wijkteam of -coördinator. Belangrijk knooppunt in de organisatie van buurtbewoners naar de gemeentelijke overheid toe is de Wijkwinkel Zeist-Noord.
De bouw
De naam Pedagogenbuurt is eigenlijk heel recent. Toen de huizen werden gebouwd, maakten ze deel uit van een bouwproject-Parkplan Vollenhove. In 1968 kwam in het kader van dat plan de op dat moment grootste flat van Europa (728 woningen) gereed. Tot het plan hoorden ook de laagbouwwoningen. De eerste daarvan werden in 1970 opgeleverd. In totaal zijn er in het Parkplan Vollenhove 2400 woningen ondergebracht, waarvan ongeveer 225 in de Pedagogenbuurt. De straatnamen zijn op 8 mei 1967 officieel ’toegewezen’.
De ligging
Lange tijd werd dit gedeelte van Zeist, dat min of meer ingeklemd ligt tussen de A28 (in het noorden), De Dreef (zuiden), Utrechtseweg (oost) en de Panweg (west), aangeduid als de Wijk Vollenhove. Het gedeelte rondom het winkelcentrum werd dan vaak aangeduid als Vollenhove-west. Ook nu nog functioneert er een wijkoverleg Vollenhove. Sinds enkele jaren wordt er een andere wijkindeling van Zeist gehanteerd en valt het ‘stadsdeel’ Vollenhove formeel onder de wijk Zeist-Noord. Behalve Vollenhove behoren onder meer ook het Staatsliedenkwartier, de Verzetswijk en Componistenbuurt daartoe. U komt de buurt binnen via de westelijke ‘poort’ van de wijk Vollenhove. Sinds 1996 is dat de rotonde op de kruising van De Dreef met, in de richting van het centrum de Oude Arnhemseweg en in de richting van de wijk de Laan van Vollenhove. Sinds de zomer van 1999 siert een standbeeld van Godfried van Seijst deze rotonde. De Laan van Vollenhove loopt recht aan op het Jan Ligthartplein. Dit parkeerplein met aan drie zijden woningen vormt het geografische hart van de buurt. De Comeniuslaan vormt de ‘buitenring’ van de buurt en loopt voor het grootste gedeelte parallel aan de (geluidswering van de) A28. ‘Links’ en ‘rechts’ (ten oosten en ten westen) van het Jan Ligthartplein liggen respectievelijk de Daltonlaan en de Zamenhoflaan. Terug naar de T-splitsing waarmee de Laan van Vollenhove in eerste instantie bij het Jan Ligthartplein lijkt te eindigen. Gaat men daar linksaf, dan gaat men de Montessorilaan in. Die voert naar de Componistenbuurt en uiteindelijk naar de Utrechtseweg. ‘Achter’ de Montessorilaan ligt de laatste straat van de buurt, de Fröbellaan.
Het onstaan
Het ontstaan van de Pedagogenbuurt is min of meer een eigen verhaal. Officieel is de buurt onder deze naam ook niet bekend of geregistreerd. Op veel kaarten en plattegronden van Zeist staat de buurt als zodanig NIET aangegeven. De afgelopen vijftien jaar hebben de bewoners van de laagbouwwoningen in Vollenhove de behoefte gevoeld zich apart te organiseren binnen de wijk Vollenhove. Dat lag ook wel voor de hand. Voor de laagbouwwoningen en de bewoners daarvan golden andere belangen en problemen dan de bewoners van de grote flats in de wijk. (Overigens hebben de flats in de wijk hun eigen ‘Bewonerscommissie’). In 1995 deden de meeste bewoners van de laagbouwwoningen mee aan een actie omtrent Buurtpreventie, een initiatief van de gemeentelijke politie en bewoners samen. In die tijd is de gewoonte ontstaan om de buurt – als onderdeel van de wijk Vollenhove – aan te duiden met Pedagogenbuurt. Met het begrip ‘buurt’ wilde men aangeven dat het om een onderdeel van een wijk ging. Inmiddels was in het gebied tussen de buurt en de Utrechtseweg de Componistenbuurt gebouwd. Deze huizen zijn gebouwd in het begin van de jaren negentig op het terrein waar voorheen het zwembad Mooi Zeist gelegen was.
Buurt of wijk?
Gaat het nu om een buurt of een wijk? Toen in 1997 officieel de wijk Zeist-Noord werd ingesteld (met een eigen coördinator en wijkwinkel) werd de status van de ‘wijk’ Vollenhove een beetje onduidelijk. Datzelfde geldt min of meer voor wijken als Staatsliedenkwartier, Verzetswijk, Dichtersbuurt, Parmentiersland. Componistenbuurt en Utrechtseweg. Hoe het ook zij, voor de bewoners van onze buurt is het duidelijk: het gaat om de laagbouwwoningen rondom het Jan Ligthartplein met een geheel eigen gezicht en karakter. Eigenlijk bent u dus in een buurt komen te wonen die overduidelijk herkenbaar en te onderscheiden is van haar directe omgeving maar toch als zodanig niet (altijd) in de dossiers van gemeente en vele andere overheidsinstellingen voorkomt. Althans, nog niet (altijd). Meer en meer -– en wat ons betreft, stimuleren we dat ook – ziet men het begrip Pedagogenbuurt in stukken en berichten opduiken.
De wijkwinkel
De wijkwinkel is ingesteld in het kader van het ‘wijkgericht werken’ in de gemeente Zeist. Hij is iedere dag geopend van 9.30 tot 13.30 uur, is gelegen aan de Johan van Oldenbarneveltlaan 70 (3705 HJ ZEIST) en telefonisch bereikbaar onder het nummer (030) 699 46 32. U kunt daar terecht voor vrijwel alle zaken die met de leefbaarheid in de wijk te maken hebben. U kunt daar iets te berde brengen maar ook informatie opvragen. U kunt dat doen als individu, of als groep bewoners met een gezamenlijk initiatief of belang. U kunt u ook via de Bewonerscommissie Pedagogenbuurt tot de wijkwinkel en de wijkcoördinator wenden (zie verderop). Ook de wijkagent is via de wijkwinkel op gezette tijden te spreken.