Maarten, Bert en Dirk zijn bewoners van de Pedagogenbuurt en energieambassadeurs binnen Zeist. Zij hebben zich het afgelopen jaar in samenwerking met stichting Energie Zeist (Mijn Groene Huis) beziggehouden met verduurzaming van de buurt en woningverbeteringen. Van informatiebijeenkomsten over isolatie en gevel- en dakrenovaties tot het organiseren van een gezamenlijke inkoop van zonnepanelen.
Maar hoe zit het nou met het aardgas, de verhalen over Groningen en de plannen van de regering en Europa om CO2-neutraal te worden? Dit zijn ingrijpende plannen die ons allemaal aangaan, het heeft invloed op de stad, de wijk en uw woning. Wat komt er op ons af en hoe kunnen bewoners en de buurt hier goede keuzes in maken? Wij willen dit graag samen verkennen met de buurt, zodat we goede beslissingen kunnen maken hierover.
Overheidsplannen in het kort
In het Europees klimaatafspraken hebben alle Europese landen afgesproken om in 2050 CO2-neutraal te worden, om de opwarming van de aarde tot 1.5 graad te beperken. Nederland heeft dit akkoord ook getekend. Tussen de andere Europese landen doet Nederland het nog niet zo goed. Over alle sectoren gaat Nederland maatregelen nemen. Deze afspraken worden definitief gemaakt in het klimaatakkoord. Een belangrijk onderdeel om verbetering te boeken is het stoppen met gebruiken van aardgas in woningen.
Alle gemeenten van Nederland moeten in 2021 een “warmtetransitievisie” waarin staat hoe de verschillende wijken straks een alternatieve warmtebron voor gas krijgen. Die oplossing is niet voor elke wijk of buurt hetzelfde. Sommige wijken worden snel aangepakt, andere later. In elk geval zal elke wijk voor 2050 gasloos moeten worden.
Gemeente Zeist
De gemeente Zeist heeft nog geen “warmtetransitievisie”. Zij onderzoekt nu verschillende technische mogelijke opties voor de stad. Buurtinitiatieven spelen een belangrijke rol in het maken van de transitievisie.
Hoe wordt zoiets besloten?
Een plan maken van een wijk kan niet zomaar. Technische, sociale en economische factoren maken dit tot een ingewikkeld vraagstuk. De bewoners spelen hier dus een belangrijke rol. Een eigenaar bepaalt zelf wat er gebeurt in zijn/haar woning. Toch zal het in de toekomst zo zijn dat de gemeente kan besluiten dat er geen gas meer door de wijk stroomt, maar een alternatieve warmtebron wordt aangeboden. Als buurt sta je sterker in het meebeslissen aan deze oplossing.
Het initiatief
Bert, Maarten en Dirk hebben het initiatief genomen om te onderzoeken hoe de buurt invloed kan uitoefenen op het kiezen van de oplossing voor de buurt. Vroeg betrokken zijn is belangrijk: niet om perse snel aan de slag te gaan, maar om zelf goed te kunnen beslissen wat de beste oplossing én fasering is om de buurt aan te pakken. Misschien is 2023 een goed moment, of juist 2033, of moet het gefaseerd in misschien wel 15 jaar? Kortom: uitzoeken welke oplossing en fasering komt waar de buurt het mee eens is en wanneer u dit niet bent, er goede alternatieven zijn.
Op 29 januari hebben wij een bijeenkomst georganiseerd waarbij de gemeente toelichting gaf op de stand van zaken van de onderzoeken voor de stad. De WarmteTransitieMakers heb de “basics” van aardgasloze wijken toegelicht en een verkenningstraject om dit met de buurt te verkennen.
Deze presentatie vindt u hier.
Informatie over het verkenningstraject vindt u hier.
In de enquête willen wij u vragen hoe u denkt over het starten van dit traject met de buurt, de WarmteTransitieMakers en de gemeente.
Wat gaat er gebeuren in dit traject?
- Sociale wijkverkenning (structuur, types en demografie)
- Bewonerswensen en behoeftes ophalen
- Alle verschillende gasloze oplossingen verkennen met expert-team (collectieve en individuele opties)
- Oplossingen vergelijken op technische en financiële aspecten
- Financieringsmogelijkheden verkennen
- Samen met bewoners fasering voor de wijk bepalen
- Maatregelen onderzoeken die bewoners zelf makkelijk kunnen nemen
- Routekaart en fasering ontwerpen voor de wijk (Eigen tempo bepalen!)
Wat gebeurt er NIET in dit traject?
- Snel starten met werkzaamheden
- Eén collectieve oplossing opleggen aan de buurt
Wij willen dit graag met de bewoners van de Pedagogenbuurt verkennen en horen graag wat u hiervan vind, welke vragen u heeft en op welke manier u wel/niet betrokken wilt worden hierin.
U kunt t/m 28 februari de enquête invullen via deze link.
Heeft u vragen naar aanleiding van deze brief of de presentatie? Neem dan contact op met Bert Bongaerts: bert@mijngroenehuis.nu
Met vriendelijke groet,
Maarten van Deursen, Bert Bongaerts en Dirk van Koningsbrugge (bewoners Pedagogenbuurt en energie-ambassadeurs)
Thijs de Booij (de WarmteTransitieMakers)